L'Oréal, numarul 1 in dezvoltarea talentelor

Intr-un studiu publicat in decembrie 2003, firma internationala de consultanta Hewitt a clasat pe locul intai L'Oréal, in primul rand pentru politica sa de identificare, promovare si dezvoltare a talentului angajatilor sai.

L'Oréal se afla in fruntea clasamentului firmei de consultanta Hewitt "Top Companies for Leaders in Europe". Realizat in aceasta toamna, studiul a acoperit 110 dintre cele mai mari companii europene, in scopul de a identifica cele mai bune practici in ceea ce priveste dezvoltarea talentelor.

Grupul si-a dobandit prima pozitie in top datorita scorurilor in criteriul cheie identificat de firma de consultanta.

L'Oréal iese in evidenta in special prin strategia si politica pentru identificarea talentelor, promovare si dezvoltare. Citandu-l pe François Vachey, Vice-President in charge of Human Resources: "Scopul nostru principal este sa atragem cel mai mare potential si apoi sa construim un plan de cariera croit care ofera angajatilor nostri provocari regulate si le ofera acestora toate resursele necesare pentru a-si atinge potentialul maxim si sa devina viitori lideri. Presedintele si CEO Lindsay Owen-Jones si toti membrii Comitetului Executiv sunt total angajati in promovarea acestor talente".

Angajamentul de a dezvolta angajatii cu potentialul ridicat este una dintre cele mai importante criterii utilizate la stabilirea clasamentului din primele 10 companii. Studiul subliniaza importanta de a detecta potentialul ridicat la inceputul carierei unui angajat. Diversitatea experientei acestor viitorilor manageri ce se confrunta in dezvoltarea lor profesionala este, de asemenea, un element cheie al procesului de instruire. Studiul Hewitt a confirmat ca cele mai mari companii clasate ofera cea mai mare oportunitate de dezvoltare.

Acesta subliniaza, de asemenea, nevoia de programe de formare interne sau externe pentru a dezvolta talentul de viitori manageri. Remunerarea este in mod natural legata de performanta, dar studiul demonstreaza, de asemenea, necesitatea de a recompensa tinerele talente, precum si lideri stabiliti pentru implicarea lor in formarea profesionala a noii generatii de lideri.

Un alt punct cheie este importanta promovarii interne. Presedintii companiilor clasate printre primele 10 si-au dezvoltat carierele in companiile lor.

PROMOVAREA TALENTELOR LEGATE DE PERFORMANTA FINANCIARA A COMPANIEI

Alti doi factori cheie au contribuit, de asemenea, la plasarea L'Oréal pe primul loc: reputatia Grupului si performanta financiara puternica, ilustrata de 18 ani de cresteri de doua cifre. Mark Hoyal, responsabil pentru unitatea de conducerea de la Hewitt explica: "O societate nu poate fi considerata capabila de a dezvolta talentu, daca acesta nu are succes financiar".

ALTE CLASAMENTE EUROPENE

L'Oréal a obtinut, de asemenea, recent, distinctia in clasamentul stabilit de Institutul de Cercetare Universum. In acest studiu, elevii europeni ai scolilor de management au clasat L'Oréal a doua dintre companiile pentru care ar dori sa lucreze. Grupul era al 5-lea in 2002.

L'Oréal a fost recunoscut in continuare in acest an in doua studii: unul publicat de saptamanalul francez Le Nouvel Observateur, celalalt in spaniolul lunar Actualidad Economica. In 2002, Fortune Magazine a numit, de asemenea, L'Oréal printre "Cele mai bune zece companii pentru care sa lucrezi in Europa".

METODOLOGIA DE STUDIU

Studiul Hewitt chestioneaza 110 companii din 13 tari europene. 35 de companii au fost selectate, in urma unei analize a performantei lor si o serie de interviuri. In cele din urma, un juriu independent de cadre universitare si profesionisti HR a analizat datele si a elaborat un clasament al celor mai bune 10 companii in ceea ce priveste dezvoltarea talentelor.