Cercetatoare de renume pregatesc elevele pentru o cariera in stiinte exacte, parte a programului “Pentru Femeile din Stiinta

L’Oréal Romania si Comisia Nationala a Romsniei pentru UNESCO  (CNR UNESCO) lanseaza un program de mentorat, prin care pregatesc adolescentele din clasele V–VIII pentru o cariera in domeniul stiintelor exacte. Initiativa face parte din programul de burse nationale L’Oréal - UNESCO Pentru femeile din stiinta”.

research

Elevele din Scoala Gimnaziala nr. 3 „Nicolae Titulescu” si Scoala Gimnaziala nr. 5 din Bucuresti vor avea ocazia sa afle, de la femei exceptionale din cercetarea romaneasca, mai multe detalii despre ce inseamna o cariera in cercetare sau domenii stiintifice. Primele sesiuni de mentorat, parte a programului pilot, vor fi sustinute de Elena Dragomir (Butoi), care s-a numarat printre primele castigatoare ale competitiei L’Oréal - UNESCO Pentru femeile din stiinta”. Mentorii au misiunea de a le inspira si motiva pe eleve, prin povestile lor.

 

Doamna doctor Elena Dragomir (Butoi) este cercetator la Institutul de Biologie si Patologie Celulara „Nicolae Simionescu” si csstigatoare a editiei din 2011 a bursei „Pentru femeile din stiinta”. „Imi doresc sa ofer, la randul meu, sustinerea si inspiratia primite de la mentorii care m-au sprijinit, unor eleve de scoala generala care isi contureaza, poate fara sa stie, drumul catre stiinta”, a declarat Elena Butoi.

 

„Lumea se confrunta cu schimbari fara precedent: schimbari climatice, energie regenerabila, solutii medicale revolutionare tot mai accesibile, provocari in ceea ce priveste securitatea, pentru a mentiona doar cateva. O parte din solutiile la toate aceste provocari vin si vor veni din stiinta, multe dintre ele de la femeile de stiinta, iar inovatiile recunoscute de programul L’Oréal – UNESCO au dovedit deja cat de mult poate contribui cercetarea la solutionarea acestor provocari. Credem ca este important sa atragem cat mai multe talente catre acest domeniu, in care la nivel mondial, reprezentarea feminina este slaba”, a declarat Gilles Antoine, Country General Manager L'Oréal Romania. 

„O cariera in stiinta nu este usoara, insa este extrem de frumos sa stii ca lucrurile pe care le-ai descoperit dupa ani de munca pot schimba vietile a mii sau chiar milioane de oameni. Este important ca elevele sa asculte povestile bursierelor programului «Pentru femeile din stiinta», pentru ca, astfel, vor afla ce inseamna o cariera in domeniul cercetarii si vor putea fi inspirate”, a afirmat Ani Matei, Secretar General CNR UNESCO. 

 

30% dintre olimpicii din stiinte exacte sunt fete

 

Lansarea programului de mentorat vine in contextul in care in Romania fetele reprezinta doar aproximativ 30% dintre olimpicii premiati la Olimpiadele Nationale de Matematica si Stiinte (Fizica, Chimie, Biologie, Stiintele Pamsntului, Astronomie si Astrofizica), conform datelor din 2016 ale Ministerului Educatiei Nationale. Astfel, dintre cei 305 de elevi premiati la Olimpiadele Nationale si Olimpiada de Stiinte pentru Juniori, 102 sunt fete, cele mai bune rezultate fiind obtinute la Stiintele Pamantului, Biologie si Chimie. 

    

In Romania, conform datelor Institutului National de Statistica din 2016, femeile care isi desfasoara activitatea in domeniul tehnic si stiintific reprezinta doar 3% din totalul populatiei active. Mai precis, avem 115.517 de femei care activeaza in domeniile stiinta si tehnica.

 

O noua componenta a unui proiect consacrat

 

Programul pilot dedicat elevelor s-a adaugat anul acesta programului national de burse L’Oréal – UNESCO Pentru femeile din stiinta”. Acesta se adreseaza cercetatoarelor cu varsta de maximum 35 de ani, care fie sunt doctorande, fie au obtinut titlul stiintific de doctor si urmeaza un program de pregatire postuniversitara in cadrul unei institutii acreditate de invatamsnt superior din tara.

Programul „Pentru femeile din stiinta” a fost lansat in 1998 la nivel international, iar in Romania se desfasoara din anul 2010. La nivel local, psna acum au fost acordate burse in valoare de 546.000 de lei pentru 13 femei de stiinta. Proiectele premiate au fost alese din aproximativ 300 de dosare inscrise de la lansarea programului. Anul acesta s-a derulat cea de-a opta editie a programului, iar pe 30 mai vor fi anuntate cele patru noi castigatoare ale burselor, fiecare in valoare de cate 42.000 de lei. In 2017, numarul burselor s-a dublat fata de editiile precedente: vor fi acordate granturi pentru patru tinere cercetatoare.