Patru cercetatoare au fost premiate in cadrul editiei din 2017 a programului national de burse L’Oréal – UNESCO Pentru femeile din stiinta”

Sustainable development

Madalina Barsan, Lavinia Curecheriu, Luminita Confederat si Dumitrita Rugina sunt laureatele din acest an ale programului de burse nationale L’Oréal - UNESCO Pentru femeile din stiinta”, fiecare obtinand cate un grant de 42.000 de lei, cu care sa isi finanteze activitatile de cercetare.

Madalina Barsan studiaza proprietatilor coenzimei Q in structurile polimerice hibride de ciclodextrina, ca marker pentru stresul oxidativ. Este cercetatoare la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor (INCDFM), a absolvit Facultatea de chimie si detine un master in electrochimie si un doctorat in biochimie.

Lavinia Curecheriu este doctor in fizica, asistent universitar la  Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi si cercetatoare stiintifica la aceeasi institutie. Proiectul pentru care a obtinut bursa se concentreaza asupra temei compozitelor polimerice proiectate pentru electronica flexibila.

Luminita Confederat este doctoranda  la Universitatea de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” din Iasi, in cadrul departamentului de chimie farmaceutica. Luminita a absolvit facultatea de Farmacie, este doctorand in farmacie clinica si, pentru a avea o viziune completa asupra ariei de cercetare careia i s-a dedicat, urmeaza si cursurile facultatii de medicina. Proiectul pentru care a primit finantare in cadrul competitiei analizeaza modularea profilului hipoglicemic al sulfonilureelor si dezvoltarea unor sisteme terapeutice multi-tinta aplicabile tratamentului diabetului zaharat.

Dumitrita Rugina, de la Facultatea de Medicina Veterinara din Cluj-Napoca, este specializata in biochimie vegetala si agroalimentara, biochimie analitica, biotehnologii si biologie celulara. Proiectul pentru care i s-a decernat bursa abordeaza problematica micropurtatorilor biocompatibili dezvoltati pentru a transporta antocianine in celulele tumorale ale pielii.

Programul de burse nationale L’Oréal – UNESCO „Pentru femeile din stiinta” s-a desfasurat in perioada februarie – mai 2017 si se adreseaza cercetatoarelor din Romania cu varsta de maximum 35 de ani, care fie sunt doctorande, fie au obtinut titlul stiintific de doctor si urmeaza un program de pregatire postuniversitara in cadrul unei institutii acreditate de invatamant superior din tara.

Lansat in 1998 la nivel international, in Romania, programul se desfasoara din anul 2010. La nivel local, pana acum au fost acordate burse in valoare de 714.000 de lei pentru 17 femei de stiinta. Proiectele premiate au fost alese din aproximativ 300 de dosare inscrise de la lansarea programului. Anul acesta s-a derulat cea de-a opta editie a programului, iar numarul burselor s-a dublat fata de editiile precedente.

*****

Compania L’Oréal, infiintata de un chimist vizionar, Eugène Schueller, a devenit, in timp, liderul mondial in industria frumusetii, datorita abordarii stiintifice riguroase, ambitiei de a cuceri pietele internationale si cautarii permanente a inovatiei si calitatii. Departamentul de cercetare si dezvoltare al grupului – care s-a bucurat in 2015 de un buget anual de 794 milioane de Euro si de mai mult de 3.870 de cercetatori activi in 18 centre de cercetare si 16 centre de evaluare din intreaga lume – dezvolta noi molecule si formule in domeniul ingrijirii parului si a pielii. L’Oréal nu face niciun compromis de la angajamentul sau privind standardele ridicate de sanatate si de siguranta consumatorilor. Compania fabrica mai mult de 4,5 miliarde de produse in fiecare an, iar in 2015 a inregistrat 497 patente de cercetare stiintifica.

Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO a fost infiintata in 1956 si este institutie publica in coordonarea Ministerului Educatiei Nationale, asigurand legatura Romaniei cu UNESCO, in baza colaborarii cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii, Academiei Romane si cu alte institutii si organisme centrale.

Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO are, conform Cartei Comisiilor Nationale pentru UNESCO, rol consultativ, prin acordarea de consultanta de specialitate guvernelor proprii si delegatiilor la Conferinta Generala in domeniul UNESCO si al programelor sale; rol de legatura intre Secretariatul UNESCO si structurile guvernamentale si neguvernamentale; rol de informare a UNESCO asupra obiectivelor si activitatilor nationale; rol participativ in elaborarea, implementarea si evaluarea programelor UNESCO. Misiunea CNR UNESCO este, pe de o parte, aceea de a focaliza programele UNESCO relevante in Romania, facandu-le repere ale dezvoltarii socio-economice-durabile. Pe de alta parte, Comisia are rolul de a fructifica in planul activitatii globale a UNESCO valorile romanesti in domeniul educatiei si stiintei, precum si profunzimea si diversitatea culturala romaneasca.