Interviu cu Hervé Toutain, cercetator L'Oréal

Testarea pe animale, perturbatori endocrini, nanotehnologii, toate subiectele au lucrat ca parte a cercetarii noastre. Hervé Toutain, Senior Director Worldwide Safety Evaluation and Regulatory Affairs, detaliaza pozitiile si angajamentele grupului L'Oréal.

Hervé Toutain
Hervé Toutain

Testele pe animale sunt extrem de controversate. Grupului efectuaza orice teste pe animale?

Hervé Toutain : In scopul de a ne asigura ca produsele noastre pot fi folosite de consumatorii nostri cu incredere totala, vom evalua intotdeauna siguranta ingredientelor noastre si a produselor finite. In mod traditional, aceasta evaluare de siguranta folosita implica studii realizate pe animale mici de laborator, dar datorita cercetarii si dezvoltarii noastre de metode alternative si de predictie, L'Oréal a fost capabil sa puna capat tuturor testelor produselor sale pe animalele de laborator, inca din 1989, fara a compromite siguranta consumatorilor. Cu alte cuvinte, niciunul dintre produsele finite care le introducem pe piata in fiecare an, nu au fost testat pe animalele de laborator. Cu toate acestea, atunci cand vine vorba de evaluarea sigurantei a unor ingrediente noi si de a raspunde la anumite intrebari specifice din partea autoritatilor internationale de sanatate, aceste abordari alternative si de predictie nu ofera inca pe deplin o evaluare de siguranta satisfacatoare. Acesta este cazul , de exemplu ,alergiilor pielii, cauzate de anumite ingrediente. Acesta este motivul pentru L'Oréal mai trebuie sa se bazeze pe mai putin de 1 % din evaluarile sale de siguranta ale ingredientelor pe cateva teste efectuate pe soareci de laborator sau sobolani. Este scopul L'Oréal de a inlocui complet aceasta cantitate mica de testare pe animale cu alte metode de evaluare si Grupul a jucat un rol central in descoperirea celor mai multe solutii alternative aprobate in cadrul sectorului produselor cosmetice in prezent si continua sa dezvolte altele noi.

Am auzit o multime de discutii in aceste zile despre nanotehnologii. Grupul L'Oréal le foloseste si sunt ele periculoase?

H. T. : Noi folosim materiale elaborate pe scara nanometrica numai atunci cand acestea ofera un beneficiu dovedit pentru consumator, cum ar fi buna protectie impotriva sau prevenirea daunelor cauzate de soare, stabilitate mai buna a formulei sau o crestere reala de performanta. Dioxidul de titan, de exemplu , care este renumit pentru capacitatea sa de a absorbi razele UV si astfel ajuta la prevenirea cancerului de piele cauzate de supraexpunerea la soare, este folosit in produsele de protectie solara. In forma nanometrica , dioxidul de titan ofera protectie imbunatatita impotriva razelor UV. In prezent , nu exista o definitie internationala unica sau metode analitice standardizate si armonizate pentru nanomateriale. Prin urmare, se contribuie la dezvoltarea acestor metode de evaluare. In timp ce aceste tehnologii si utilizarea lor in produsele de consum sunt in mod constant re-examinate de catre organismele de reglementare la nivel mondial, agentiile globale de sanatate publica recunosc ca utilizarea lor in produsele cosmetice nu prezinta nici un risc pentru sanatatea umana.

Un alt subiect care in prezent provoaca ingrijorare sunt perturbatoarele sistemului endocrin. Exista produse ale Grupului care le contin si sunt ele un risc pentru sanatatea umana?

H. T. : Scopul nostru este ca toate produsele pe care le introducem pe piata sa se fi dovedit a fi inofensive. Dupa mai mult de douazeci de ani de cercetare, nici o legatura stiintifica nu a fost stabilita intre expunerea oamenilor la substante naturale sau sintetice, cu un nivel scazut de activitate biologica asupra receptorilor hormonali si efecte daunatoare asupra sanatatii. Suntem, totusi, constienti de preocuparile actuale ale societatii cu privire la anumite substante, cu capacitatea de a interfera cu mecanismele hormonale si de aceea am optat pentru examinarea in profunzime a noilor noastre ingrediente de un numar de teste in vitro si in testele de silico dezvoltate in domeniul cercetarii avansate. Strategia noastra permite identificarea timpurie a alertelor biologice, care sunt apoi luate in considerare in evaluarea generala de siguranta. In ceea ce priveste ingredientele deja prezente in produsele noastre, avem o multitudine de informatii existente, care le permit sa fie utilizate in siguranta totala, dar inca monitorizam meticulos noile date stiintifice. In cazul in care exista probleme persistente cu privire la un ingredient specific pentru care nu a fost inca stabilit riscul pentru sanatatea umana, am putea decide sa nu mai utilizati acest ingredient in produsele noastre, asa cum s-a intamplat in cazurile de diethylphtalate si triclosan. Echipele noastre de cercetare lucreaza in mod activ pentru a imbunatati intelegerea mecanismelor endocrine si efectele lor potentiale asupra sanatatii umane si a mediului, si, de asemenea, pentru a dezvolta metode de evaluare predictive pentru aceste interactiuni biologice. Protocoalele noastre de evaluare a sigurantei nu neglijeaza niciun aspect si se asigura ca produsele noastre pot fi utilizate cu incredere totala de catre consumatorii nostri.