Noile frontiere ale eco-designului

Centrul de Cercetare Saint-Ouen din apropiere de Paris, care s-a deschis in martie 2012 si este dedicat cercetarii parului, este noul varf de lance pentru inovarea durabila la L'Oréal. Datorita unei investitii de 100 de milioane de euro si aproape 500 de cercetatori, centrul este dedicat pentru proiectarea de produse pentru par din viitor. Aici este un tur cu ghid.

Centrul de Inovatie Capilara

Saint-Ouen has become the nerve centre of hair innovation where the products of the future are prepared

Centrul de Inovatie Capilara

Saint-Ouen has become the nerve centre of hair innovation where the products of the future are prepared

Cu arhitectura sa verde, eco - designul si procesele durabile de inovare, noul Centru de Cercetare de par este o dovada a unei strategii globale care asociaza performanta si responsabilitatea. Arhitecti, manageri si cercetatori au facut din eco -design fundamentul abordarii lor.

Arhitectura verde servind cercetarea

Constructia si functionarea cladirii au fost proiectate in fiecare etapa, in conformitate cu principiile dezvoltarii durabile. In primul rand, locul a fost ales cu grija, pentru ca apropierea de transportul public si a accesibilitatii pentru angajati au fost criterii determinante. Un plan de actiune a fost elaborat pentru a incuraja personalul si vizitatorii sa foloseasca mijloacele de transport alternative masinilor lor individuale. Apoi, fiecare incercare a fost facuta in dorinta de a se asigura ca birourile si laboratoarele beneficiaza de la fel de multa lumina naturala. Frédéric Tomat, care a fost arhitectul centrului, rezuma proiectului, dupa cum urmeaza: "Dublul obiectiv a fost de a crea o cladire luminoasa, aerisita si de a minimiza impactul gazelor cu efect de sera".

Utilizarea panourilor solare pentru incalzirea apei, colectarea apei de ploaie la apa zonelor verzi si alegerea unui furnizor de servicii de restaurant, cu un angajament de la o serie de criterii, cum ar fi utilizarea unei agriculturi durabile, locale sau organice produsele: Acestea sunt cateva exemple de bune practici care ilustreaza angajamentul de ansamblu a tuturor managerilor implicati in proiect.

Toate aceste rezultate de performanta de mediu calificate in cladire de certificarile HQE ( Haute Qualité Environnementale - calitate inalta a mediului ) si " Batiment exceptionnel durabil - Constructii Durabile Exceptionale", care este o premiera pentru un centru de cercetare. L'Oréal, de asemenea, lucreaza in prezent la Certificarea de Exploatare HQE ( a se vedea caseta ).

 • Constructia si operarea noului centru de cercetare la nivel mondial dedicat integral cercetarii parului au fost proiectate gandind fiecare pas in conformitate cu principiile dezvoltarii durabile.

  La Saint-Ouen, arhitectura verde si exploatarea durabila si-au gasit locul intr-o cladire confortabila, prietenoasa cu mediul . Dupa ce a primit certificarea HQE de constructii in martie 2012 la Centrul de Cercetare a inceput o abordare similara pentru obtinerea certificarii de exploatare HQE. Certificatul este acordat cladirilor in a caror constructie calitatea, urmarirea indeaproape, intretinerea si utilizarea garanteaza o buna executie ecologica buna in faza de exploatare.

Ingrediente proiectate ecologic si produse finite

Saint-Ouen din Franta se afla in fruntea a sase centre de cercetare in Statele Unite, China, Japonia, India si Brazilia si a devenit centrul nervos al inovatiei parului unde produse de viitor sunt pregatite.
Inovatia in vopsire, ingrijirea parului si modelare se confrunta cu provocarile majore ale dezvoltarii durabile si anume protectia apei si a biodiversitatii. Acestea sunt provocarile cu care echipele se lupta pentru a le atinge. "Proiectarea ecologica de produse cosmetice, atat pentru piele cat si pentru par, consta in considerarea intregului ciclu de viata al unui produs prin aplicarea unor criterii de excelenta de mediu la fiecare etapa a creatiei", explica Michel Philippe, care se ocupa de dezvoltarea chimiei verzi.
" Cu alte cuvinte, alegerea ingredientelor; teste privind cantitatile mici, in scopul de a reduce cantitatea de deseuri; procese de productie care utilizeaza energie limitata si solventi toxici sau chiar ambalarea reciclabila. Puterea L'Oréal consta in abilitatea de a urmari toate aceste strategii in paralel, in timp ce multe companii se concentreaza doar asupra proceselor ".

Pe bancile laboratorului din Saint-Ouen accentul se pune pe surfactanti, care actioneaza ca detergenti si agenti de spumare in sampon." Unele dintre produsele noastre includ deja agenti tensioactivi care au 100 % origine vegetala ", spune Claude Dubief, un expert in chimie verde de la Centrul de par. Polimerii, care sunt folositi ca agenti de ingrosare sau agenti de descurcare, ceramidele, care sunt destinate pentru a proteja parul, sunt selectate cu grija pentru cresterea impactului lor redus sau zero asupra mediului. Laboratoarele au dezvoltat, de asemenea, cea mai mare inovare in colorare, ODS ( Sistemul de intregrare a uleiului), amoniac si cu o baza de ulei de mare concentrare. Este folosit pentru a fi disponibil exclusiv pentru saloane de par, dar poate fi acum utilizat la domiciliu, cu Olia de la Garnier. " Nu este usor sa continui cu aceasta abordare, pentru a crea produse originale, cu performante vizibil imbunatatita. Progresul este lent ", explica Claude Dubief, " dar vom continua sa lucram la noile materii prime de origine vegetala in timp ce incercam sa optimizam materiile prime existente, in timp ce incercam noi combinatii oferite de formula ". Utilizarea instrumentelor derivate din zahar si de noi aminoacizi sunt posibile cai valoroase de explorare, caramizi pe care sa se construiasca produsele viitorului.

Modele reduse de procese durabile

"In cazul in care un laborator dezvolta un produs cu fiecare calitate conceput a, dar constata ca productia industriala are prea multe ore de incalzire, acesta va fi pus deoparte pentru a fi reproiectat ", explica Sylvain Kravtchenko, Innovation through Processes Manager. Inca o data, cerintele dezvoltarii durabile si reducerea costurilor merg impreuna. Prin utilizarea miniaturii cercetatorii de echipamente industriale incerca sa reduca timpul de productie, in special incalzirea sau racirea,consumul mai mic si optimizarea utilizarii de ingrediente". Orice inovatie care economiseste resurse naturale sau de energie in faza de productie devine o parte integranta a procesului de eco - proiectare ", subliniaza Sylvain Kravtchenko . Similar, pentru a creste productia, fazele de productie intermediare sunt limitate.

Aspectul final al proiectarii ecologice care este analizat la sfarsitul duratei de viata a produselor include activitati de cercetare in biodegradabilitate. In timp ce biodegradabilitatea unui sampon este o tehnologie care este acum mai bine controlata - azi,unele sampoane pot depasi o biodegradabilitate de 95 %- provocarea este acum de a extinde aceasta performanta la alte game de produse.

Centrul de Cercetare a parului de la Saint-Ouen

 • 500 de cercetatori lucreaza la centrul Saint-Ouen
 • 10,000 de formule sunt preparate anual de robotul de vopsit
 • 100 000 000 de euro au fost investiti in centrul Saint-Ouen

Lucrand printre formule virtuale

"Cercetatorii sunt constienti de faptul ca ei nu numai ca trebuie sa inoveze mai bine si mai repede, dar, de asemenea, mai durabil", spune Jean-Christophe Bichon, Manager Formulation Automatique. Tehnicile si resursele disponibile le-au schimbat . " Astazi, sunt propuse solutii pentru formule care nu sunt create punct de vedere fizic, ci practic ", explica Johan Aubert, Director de metode de inovare si tehnici . Un model matematic pe baza datelor obtinute de la cateva zeci de formule pot fi utilizate pentru a testa zeci de mii de formule. Avantajele sunt ca aceasta extinde limitele de posibilitate, creste relevanta rezultatelor, accelereaza procesul, reduce cantitatile de materii prime utilizate si a deseurilor. Formulele digitale au fost deja folosite pentru a dezvolta nuante de vopsea.

Productia este, de asemenea, ce in ce mai automatizata. Centrul de la Saint-Ouen este casa primului robot proiectat sa vopseasca pentru L'Oréal si care cantareste coloranti la o zecime de miligram si pregateste pana la 10.000 de formule in fiecare an. Sosirea noilor instrumente automate de formulare va permite in curand cantitatilor de produse utilizate sa fie reduse la o zecime precum si de a creste precizi. Noua generatie de roboti se va concentra apoi pe formule pentru frumusete si produse pentru par.

Cercetatorii sunt constienti de faptul ca ei nu numai ca trebuie sa inoveze mai bine si mai repede, dar, de asemenea, mai durabil.
Jean-Christophe Bichon, Manager Formulation Automatique

Robotizare si miniaturizare

 • Afirmatie comuna:Peentru ca un test sa fie cu adevarat eficient, el trebuie realizat pe o cantitate mare de par

  Gresit: Cercetatorii au schimbat de la peruci cu o greutate aproximativa de o suta de grame la o greutate de aproximativ zece grame si efectuaza anumite teste acum pe doar cateva miligrame de par, cu o mai mare precizie si mult mai putin materiale si deseuri.

Aceeasi abordare de robotizare si miniaturizarea aplica instrumentele de evaluare a produselor . In Saint-Ouen, un robot de samponare testeaza rezistenta unei suvite de par dupa samponari repetate, o lampa cu xenon evalueaza rezistenta vopselei pentru a lumina in timp ce o lovitura uscat masina de teste de rezistenta parului . Cantitatea de par utilizate pentru aceste teste - si, prin urmare, produse si deseuri - este in mod constant redusa, uneori cat mai putine cateva grame de par.

Astazi, expertii au inca ultimul cuvant in gradul de succes al unui colorant sau unei coafuri. Saloanele de coafura de la parterul Centrului de Cercetare, care sunt echipate cu instrumente de observare si sisteme de colectare a datelor, constituie bateria finala de teste de inovare. Testul final al adevarului are loc in baile adiacente in care consumatorii testeaza produsele." Deoarece, chiar daca ne- ar fi creat un sampon care este aproape perfect in ceea ce priveste eficienta si amprenta de carbon, daca nu face spuma consumatorii nu il vor cumpara ", spune Claude Dubief.


 • Robot de colorare
 • Laurent Attal, Vice-Presedinte si Director General Cercetare & Inovatie
 • Inaugurarea noului Centru de Cercetare si Inovatie al L’Oréal, cu Laurent Attal si Jean-Paul Agon
 • Este esentiala testarea produselor Diviziei de Cercetare si in alta parte decat in laboratoare

 • Uleiul de palimer este o materie prima importanta pentru cosmetice si are o pozitie fruntasa in abordarea grupului pentru aprovizionarea responsabila. Pana in 2012, tot uleiul de palmier al grupului L’Oréal era achizitionat in concordanta cu procedurile de achizitie, cu scopul de a asigurara conservarea diversitatii. Din 2010, achizitiile directe ale uleiului de palmier, in cantitate aproximativa de 85 de tone in 2012, sunt bazate pe RSPO SG( Roundtable on Sustainable Palm Oil, Segregated Model). Din 2012, o alta categorie de ingrediente, lanturile de aprovizionare din derivate din ulei de palmier care sunt foarte complexe, de asemenea, au fost certificate ca sustenabile de RSPO. Acestea sunt, de exemplu, anumiti agenti tensioactivi care realizeaza functiile de curatare si spumare a sampoanelor. Ele sunt compensate prin certificate GreenPalm, achizitionarea caruia face posibila comercializarea unei cantitati echivalente de ulei de palmier, care este certificat ca fiind sustenabil. Obiectivul pe termen lung este ca toate materiile prime de palmier ar trebui sa vina direct de pe plantatiile pe care RSPO le certifica.