In Canada si China: apa recircula de la vest la est

Conservarea apei este o provocare cheie pentru diverse fabrici ale Grupului. In 2012, fabricile Montreal si Suzhou au dezvoltat si implementat doua tehnologii inovatoare de reciclare a apelor reziduale. Descoperire.

Reciclarea apei
Reciclarea apei

Apa, care este o resursa naturala esentiala pentru conservarea biodiversitatii, este utilizata pe scara larga in industria cosmetica. Este o componenta majora in produse si este esentiala pentru diversele procese de productie si echipamente de curatare. Pana la doua treimi din consumul total de apa este cheltuit pe curatare si economii semnificative de apa au fost deja realizate prin optimizarea proceselor de spalare. Provocarea este acum de a trata apa, astfel incat sa poata fi refolosita.

Doua tehnologii cu acelasi obiectiv

Pe malul raului St Lawrence din Montreal aproximativ jumatate din deseurile industriale, adica o treime din consumul de apa a uzinei, va fi acum de o asemenea calitate incat sa poata fi refolosita in instalatie de apa curata. Acest sistem, care a fost infiintat in vara anului 2012, se bazeaza pe trei filtrari succesive: filtrare de particule suspendate (ultra-filtrare), filtrare cu ajutorul unui proces de desalinizare (osmoza inversa), si, in final recuperarea celei mai bune componente asociate cu coloranti (filtru de carbon). Provocarea a constat in gasirea unor membrane de inalta performanta, care sunt economice si care rezista pentru unul sau doi ani.

In Suzhou un nou sistem de reciclare a apei a fost, de asemenea, infiintat alaturi de optimizarea procesului de curatare. Circuitele de pompe de vid utilizate in productie au fost modificate, acum facand posibila reciclarea a 80 % din apa folosita, adica aproximativ 5 % din apa consumata in instalatie. Concentratul provenit din procesul de osmoza inversa (RO) (un produs secundar atunci cand se produce apa de proces) este acum reutilizat, in special pentru diluarea substantelor chimice folosite in tratarea apelor uzate. Un studiu de fezabilitate este in curs de desfasurare pentru a utiliza restul de concentrat RO pentru prima clatire.