In India: o fabrica implicata

L'Oréal India este destinat sa devina unul dintre principalii contribuitori la cresterea grupului, cu cifra de afaceri care este asteptata sa creasca de patru ori in mai putin de 10 ani. Fabrica de la Pune este de asteptat sa se asigure ca aceasta extindere respecta mediul.

Fabrica din Pune
Fabrica din Pune

L’usine de Pune n’a pas peur des défis. Depuis sa création, en 2004, elle a pratiquement quadruplé sa production et terminé sa troisième extension. À une époque où l’Inde était davantage préoccupée par la croissance que par l’environnement, l’usine de


 • Tehnologiile avansate asigura gestionarea durabila a apelor uzate sanitare si a instalatiilor de productie din Pune. Explicatii.

  India este a zecea putere economica in lume si ar trebui, conform Fondului Monetar Mondial, sa continua sa creasca cu 7-8% pe an pana in 2016. Spre deosebire de multe tari in curs de dezvoltare, in care cresterea este determinata de exporturi, in India cererea interna este forta motrice. In 2011, conform Bancii Mondiale, cheltuielile de uz casnic au reprezentat 58 % din PIB, comparativ cu 34 % in China. Clasa de mijloc a reprezentat 4 % din populatie in 2005, dar ar trebui sa ajunga la 19 % in 2015. Piata de cosmetice este cea a unei populatii tinere, urbane, informate si exigente in mod traditional in termeni de produse de frumusete. Pentru L'Oréal , ea este mai presus de toate o piata de 1,2 miliarde de locuitori in cazul in care cele mai multe produse sunt distribuite prin magazine mici si, de obicei, ambalate in mini - formate. Grupul, care este numarul trei pe piata indiana , are drept scop cresterea numarului de consumatori de la 25 la 150 de milioane pana in 2020 . Provocarea va fi de a gestiona aceasta extindere in timp ce reducerea amprentei asupra mediului.

Fabricii din Pune ii plac provocarile. De la fondarea sa in 2004 , aceasta si-a crescut de practic patru ori productia si finalizat al treia extinderea acesteia. O perioada in care India a fost mai preocupata de crestere decat de mediul inconjurator, fabrica din Pune a fost deja un pionier al dezvoltarii durabile. In 2012, mai multe proiecte au fost infiintate pentru a reduce consumul de apa, emisiile de gaze cu efect de sera si gestionarea deseurilor.

Un pionier al dezvoltarii durabile

L'Oréal a deschis fabrica Pune in 2004 la mai putin de 200 km de Mumbai. Inca din anul 2005, fabrica a fost primit ISO 14001 si OHSAS 18001. In 2007, acesta a instalat un sistem de 35.000 litri/zi de incalzire solara a apei de spalat vase. Aproximativ in acelasi timp, a instalat o unitate de Vermicultura in care convertesc o parte din namol sau chimice in compost.

"Dezvoltarea durabila a devenit parte din viata de zi cu zi in India ", spune Kushal Lokhande, Directorul fabricii din Pune." Extinderea ne-a facut constienti de cat de limitate sunt resursele noastre". In 2012, fabrica a produs aproximativ 180 de milioane de unitati, iar fabrica are o capacitate extensibila de 500 de milioane de unitati. In 2015, in conformitate cu strategia de mediu pe zece ani a Grupului ( 2005-2015 ), fabrica va fi redus la jumatate emisiile de gaze cu efect de sera, consumul de apa pe produsul finit si deseurile generate pe produs finit." Acestea sunt obiective foarte ambitioase ", spune Bin Wang, sef de mediu, sanatate si siguranta in regiunea Asia - Pacific."Dar initiativele si inovatiile deja introduse incepute in 2012 ar trebui sa ne permita sa le realizam".

Tehnologii avansate de recilarea a apei

"Una dintre cele mai importante inovatii in 2012 a fost introducerea unui sistem de reciclare a apei " , explica Aditya Narayanan , Manager de Proiect de Dezvoltare Durabila de la fabrica din Pune. Optimizarea ciclurilor de curatare a redus deja consumul de apa cu aproximativ 30% intre 2005 si 2011. Dar un progres real a fost necesar pentru a atinge obiectivul de 50 %. Noul proiect de reciclare a apei reziduale introdus in 2012 a fost o inovatie tehnologica reala ( vezi grafica pe calculator p.21 ), care a returnat o parte din apa a circuitului de consumul de plante. Pana la sfarsitul anului 2012, aceasta instalatie a reciclat 40-50 de kilolitri de apa pe zi , aproximativ 15 % din necesarul fabricii. In cele din urma, sistemul ar putea trata 90 de kilolitri de apa , adica 30 % din consumul sau in fiecare zi.

Fabrica are, de asemenea, o uzina de tratare a apei reziduale cu o capacitate de 240 m3 pe zi, care este folosita pentru a iriga gradinile fabricii. Toata apei tratata de fabrica este acum refolosita pe spatiu.

 • Tehnologiile avansate asigura o gestionare durabila a apei menajere si de productie la fabrica sa din Pune. Explicatii.

  Sistemul de reciclare a apei, care a fost infiintat in 2012 , trateaza atat apele uzate menajere si cat si pe cele utilizate in procesele de utilitate. Acesta beneficiaza de tehnologie de ultima ora. Pe de o parte, un bioreactor cu membrana care purifica poluantul prin descompunerea biologica. Pe de alta parte, ultrafiltrarea-sistem de osmoza inversa, prin care trece apa tratata pentru purificarea ulterioara , adica filtrarea foarte fina. Apa colectata este folosita in sistemul de apa de stingere a incendiilor , pentru aplicatii de racire si pentru irigarea gradinilor.

 • India este una dintre cele mai bogate tari in ceea ce priveste apa, cu peste 4.000 km3 * de precipitatii in fiecare an . Dar, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, de asemenea, se confrunta cu probleme legate de apa si in cele din urma s-ar putea confrunta cu deficit de apa. La radacina problemei, exista o crestere a consumului, precum si dificultati in stocarea, utilizarea si distribuirea apei. In 2012, fabrica din Pune a creat solutii pentru reciclarea apei care ajuta la conservarea acestei resurse valoroase.

  * 1 km3 = 1,000 billion litres.

O strategie dubla impotriva emisiilor de gaze cu efect de sera

" Daca vrem sa ne atingem obiectivele de reducere a CO2" , explica Kushal Lokhande , " trebuie sa reducem consumul de nostru in orice fel putem, precum trecerea la surse regenerabile de energie ". In 2012, fabrica a instalat panouri Danpalon ® pe acoperisuri sale. Aceste panouri translucide permit luminii sa treaca prin ele , dar nu si caldurii. Folosind acest material necesitatea de iluminat electric in timpul zilei a fost inlaturata- fara suprasolicitarea sistemului de aer conditionat - reducand astfel emisiile de CO2. Folosit pe unele dintre depozite si pe noua unitate de productie , aceasta cuprinde in prezent 460 m2 de acoperisuri, aproximativ 10 % din total. In 2012 Danpalon ® a fost activat pentru a economisi aproximativ 100.000 kWh.

In zonele in care nu poate fi utilizat Danpalon ® , personalul de la fabrica din Pune aplica o alta inovatie, care ar putea actiona ca un inlocuitor. Acest proiect-pilot consta in " tuburi de lumina ", amplasate pe acoperis. Corpul interior al fiecarui tub se realizeaza cu un material reflectorizant care directioneaza lumina in cladiri. Incepand cu ianuarie 2013, personalul de la fabrica a mers chiar mai departe prin inlocuirea motorinei utilizate pentru cazanele cu gaz natural , reducand astfel emisiile directe de CO2 ale fabricii.

"Toate aceste proiecte sunt importante, dar ele nu vor fi de ajuns ", subliniaza Bin Wan ." Daca vrem sa facem mai bine nu exista nicio alternativa decat trecerea la surse regenerabile de energie ". In 2012, fabrica din Pune a planificat acest fapt atunci cand a terminat studiile de fezabilitate a doua proiecte majore. Primul proiect va furniza energie electrica de la un vant ferma situata la 400 km de fabrica .

Fabrica Pune

 • 100 % din apa utilizata de fabrica este refolosita pe spatiul acesteia
 • 100,000 kWh economisiti prin imbunatatirea iluminatului natural in depozite


Fabrica din Pune

O tehnologie locala, adaptata pentru tratarea deseurilor

Al treilea obiectiv de mediu al fabricii din Pune este de a reduce cantitatea de deseuri. "Agricultorii din India au folosit Vermicultura , care transforma deseurile organice in compost, pentru ca generatiile sa-si fertilizeze pamanturile", explica Aditya Narayanan." Problema a fost modificarea acestei tehnici pentru a lucra la deseuri chimice ". Procesele au inceput la fabrica din Pune in 2007 si pana in 2012 au fost utilizate pentru a trata 125 de kilolitri de namol lichid fiecare luna, care este de aproximativ 15% din total. Exista planuri de a extinde acest proiect pentru o capacitate mai mare in viitor. Impreuna cu experimentele sale in Vermicultura, in 2012, fabrica a continuat eforturile sale de a reduce deseuri de carton si hartie." Furnizorii nostri sunt constienti de provocari, dar convingandu-i sa se comute la alte tipuri de ambalaje nu se va intampla peste noapte , spune Kushal Lokhande.

Integrarea treptata a furnizorilor asigura succesul unei abordari de dezvoltare durabila.

In 2012, fabrica a inceput sa inlocuiasca containerele de carton cu cele din plastic, care sunt mai durabile si implica producerea de deseuri in cantitati mai mici. Cu 7 grame de deseuri pentru fiecare produs finit , fabrica este deja mult sub media grupei , dar tinta de 2,6 grame pana in 2015 pare a fi o provocare majora . Convingerea furnizorii sa adopte o abordare de dezvoltare durabila va fi o modalitate de a garanta succesul.

 • Unitatea de Vermicultura, gestionarea deseurilor. Fabrica din Pune ajuta fermierii locali sa-si dezvolte alternative ecologice si economice.

  La trei ani de la lansarea unui proiect de Vermicultura pentru reciclarea namolului chimic, fabrica din Pune a decis sa ofere beneficiile expertizei sale unui sat vecin infiintand o instalatie de tratare a deseurilor agricole. Aceasta este o recompensa corecta pentru o tehnica inspirata de catre fermierii locali. Proiectul, care a fost lansat in iunie 2011 si finalizat in 2012 , a fost menit sa ajute fermierii locali sa-si produca propriul lor compost organic la un pret scazut. Impreuna cu Inora, un ONG local, responsabil pentru formare, fabrica din Pune a ales douazeci de femei din satul Mala Kalokhe Dehugaon care ,dupa ce aau fost informate despre proiect , au dorit sa se implice. Unitatea de Vermicultura este furnizata si utilizata de localnici sub supravegherea Inora si fabriciidin Pune. Compostul produs de ramele din deseuri agricole, a inlocuit cele 8 tone de ingrasaminte chimice folosite de catre sateni. Aceasta alternativa ecologica i-a ajutat pe fermieri sa economiseasca 20.000 de rupii in ingrasaminte pe parcursul anului. Fabrica din Pune planuieste sa extinda proiectul la alte sate.

Personal implicat, cheia pentru a schimba

In acelasi timp, ca si initiativele sale de a reduce amprenta asupra mediului, fabrica din Pune a reusit mobilizarea personalului sau." Inovatiile de dezvoltare cele mai durabile vin din interiorul uzinei ", spune Ritesh Sharma , "si nu trebuie sa uitam ca de multe ori trebuie sa modificam tehnologiile si procedurile importate din tari mai dezvoltate. implicarea personalului nostru este vitala, daca dorim sa fie de succes". Intregul personal recrutat a beneficiat de cursuri in domeniul dezvoltarii durabile si treizeci de oameni din cadrul echipei multidisciplinare " Green team" le-au incurajat initiativele:oprirea automata a robinetelor in cantina personalului atunci cand acestea nu sunt in uz, senzori de miscare pentru controlul iluminatului in foaier, etc lucruri mici , cum ar fi acestea sunt foarte importante pentru a sensibiliza personalul ", adauga Kushal Lokhande." Si ne ajuta sa introducem mai multe proiecte importante de succes".