Secretele culorii

Culoarea este un element esential in produsele cosmetice. Cu cat o culoare este mai bine inteleasa, cu atat mai bine poate fi stapanita pentru o serie infinita de efecte.

Test de irizare de lumina
Test de irizare de lumina

Mascare teorii pentru a explica culoarea provin din secolul al 17-lea. Este mai presus de toate o functie a fizicii si a interactiunii luminii cu materia la nivelul electronilor si a formei unui obiect. Timp de decenii, cercetatorii L'Oréal si-au aprofundat cunostintele din acest domeniu, pentru a dezvolta noi aplicatii in colorarea parului si in machiaj.

O noua generatie de machiaj


The Colors of a Butterfly
Transcrierea text a inregistrarii video

The Colors of a Butterfly

Printre cele mai recente progrese: machiajul fotonic. Acest machiaj, care este incolor sau alb, in ​​aparenta, devine color si irizat atunci cand este aplicat pe pielea care contine un pigment, melanina. In teorie, este usor de imaginat structuri (cu straturi multiple, retele sau cristale) ale materiei albe sau incolore care apare colorata sub efectul luminii. Dar cum pot fi fabricate si formulate intr-un produs de machiaj pentru a reproduce, pe unghii sau pleoape, irizarea delicata a unui opal sau a carapacei unui scarabeu? Pentru a face acest lucru, cercetatorii au copiat pur si simplu structurile care se gasesc in natura si au facut straturi multiple de mica, siliciu, retele de polimeri sau margele de siliciu. Si s-au jucat cu numarul de straturi pentru a produce efecte diferite. Cu un strat subtire simplu, au obtinut un efect irizant, sau, cu alte cuvinte, o culoare care se schimba odata cu unghiul de observatie. Prin inmultirea straturilor de particule sau oxizi metalici (de pana la 200 de straturi!), au produs un efect de oglinda, culoarea luminii transmise fiind complementara luminii reflectate.